Vissza a főoldalra

Az első luxus parfüméria

parfümbőrápolásborotválkozássmink
Parfüm & luxus hírlevél
EDT, EDP és a többiek Vissza az előző oldalra

Az illatszer gyakorlatilag olyan illóolaj keverék, amit tömény, nagy tisztaságú alkoholban oldanak fel. Ebből már következik, hogy az illatszerek töménysége, ereje – azaz olaj-alkohol aránya – nagyban különbözhet. A parfüm a legerősebb illatszer, hiszen ennek a legmagasabb az olajtartalma, ami számokra fordítva azt jelenti, hogy 15-25 százalékban tartalmaz parfümolajat. A többi illatszer eau-nak, azaz illatos víznek minősül. Tehát a parfümöt követi az Eau de Parfum, majd következik az Eau de Toilette (toalettvíz), végül a leghígabb az Eau de Cologne (kölnivíz).

 


A parfümolaj aránya
Parfüm 15-25 %
Eau de Parfum (EDP) 8-15 %
Eau de Toilette (EDT) 4-8 %
Eau de Cologne (EDC) 2-5 %



A helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy egyes parfümgyártók újabb elnevezéseket is bevezettek. Ilyen a Parfum de Toilette, mellyel általában ugyanazt a koncentrációt jelölik, mint az EDP esetében, de az sem kizárt, hogy EDP és parfüm közötti töménységet kapunk. Az újabban forgalomba került Eau Fraîche általában kevesebb, mint 3 százalékban tartalmaz a parfüm-olajból. Persze előfordulhat az is, hogy a keverékarány nem egyeznek a kapott elnevezéssel.

Általában igaz, hogy minél több parfüm-olajat tartalmaz a kompozíció, annál hosszabban tart az illat, és egyben annál magasabb is az egységnyi ára. Az Eau de Toilette és az Eau de Cologne-t használhatjuk, az Eau de Parfum azonban már töményebb változat, ami hosszabban megmarad – a szárazabb bőrűeknek tehát különösen ajánlott. A parfüm persze a legerősebb és leghosszabban tartó. Bár drágább hígabb társainál, bölcsen használva tovább eltarthat azoknál. Franciaországban például igen kelendőek a parfüm töménységű illatszerek – hiába, a francia nők tudják ezeket értékelni és használni. Figyeljünk arra, hogy a töményebb illatszerekből elég csupán a fül mögé (bár itt hamar elillan), nyakra, mellek közé, csukló belső részére, kar vagy térdhajlatba, sőt akár a boka belső részére is (ne lepődjünk meg, az illat felfelé száll) tenni.

Ami még igen lényeges, hogy a különböző erősségű kiszerelések (EDT, EDP, stb.) hasonló illatélménnyel szolgálnak, de nem pontosan ugyanolyannal! Az összetételük és a hatásuk is gyakran különbözhet, az Eau de Toilette például hamar kibontakozhat majd leszáradhat, míg a parfüm lassabban tárulkozik fel és hosszabban tart. A töményebb verzió gyakran alkalmibb, nyíltabban szexis, tehát tartalmában, jelentésében is mélyebb illat – így éljünk vele.

Hasznos linkek:
NEROLI parfüméria - cím, nyitvatartás
Az összes női parfüm
Az összes férfi parfüm
Próbáljuk ki őket: parfüm minta rendelés

 Küldje tovább ismerősének!  |   Nyomtatás
Creo Interactive Media Studio